Er was eens….
De Overvechtse buitenplaatsen

Theekoepel van voormalige huis Rosendaal

Theekoepel van voormalige huis Rosendaal

In de 17e eeuw werden door rijke kooplieden luxe buitenplaatsen gebouwd langs de Vecht. Een klein deel hiervan lagen in Overvecht, zoals buitenplaats Rosendaal. De overige Overvechtse buitenplaatsen zijn allemaal verdwenen. Alleen het toegangshek en een theekoepel geeft nog een kleine impressie weer hoe de situatie was in de 17e eeuw.

De locatiekeuze langs de Vecht had meerdere redenen. De buitenplaatsen waren goed bereikbaar over water, immers moest de heer des huizes regelmatig terug naar de stad. En was het  een gebied van rust en natuur waardoor vrouw en kinderen de stinkende en overvolle stad konden verlaten.
Het grote classicistische huis was in 1680 enkele jaren oud wanneer het wordt gekocht door Pieter Alderwerelt. Dit vormt de
oudste vermelding van de buitenplaats.

Buitenplaats Rozendaal

Buitenplaats Rozendaal

Het huis was vrij dicht aan de Vecht gesitueerd met een begrenzing aan de linkerzijde door 2 tuinhuizen
en rechts door een bijgebouw. Een balustrade geplaatst aan weerszijden van het toegangshek (uit 1705) vormt de afsluiting aan de Vechtzijde.
Recht tegenover het toegangshek en het huis beschikte de familie over een soort aanlegsteiger in de Vecht, waar men ook kon zitten genieten van het uitzicht.
Het huis werd in de loop der eeuwen door verschillende families bewoond en meerdere malen verbouwd. Tussen 1823 en 1846 werd het huis afgebroken op de noordelijke gevel na.

De woningnood nam enorm toe na de Tweede Wereldoorlog. In 1954 annexeerde Utrecht, bij de grote gemeentewijziging een groot deel van de aangrenzende gemeente Maartensdijk.
Achter het toegangshek is niet langer meer een mooi landschap te zien met daarin een groot buitenhuis, maar de flats van de Utrechtse wijk

Toegangshek buitenplaats Rozendaal

Toegangshek buitenplaats Rozendaal

Overvecht. Deze wijk bood vanaf de jaren ’60 woonruimte voor 40.000 inwoners. In de jaren ’70 zijn de laatste resten van het in verval
geraakte huis afgebroken ten behoeve van de Vechtzoompark. In deze periode was Overvecht de groenste wijk van Utrecht. Het 20 hectare grote Vechtzoompark, heeft een aantal opvallende landschapselementen behouden van de buitenplaats, zoals de poort en de koepel. De toegangspoort vormt 1 van de ingangen van de Vechtzoompark. Achter de poort ligt een educatieve kruidentuin (diverse plantvakken die voorzien zijn van naambordjes) en een beukenbos.

Er waren eens zoveel Overvechtse buitenplaatsen, mooi gelegen aan de Vecht. Grotendeels verdwenen.
Een eerste gevoel duikt op: uit het oog, uit het hart…….

Kruidentuin buitenplaats Rozendaal

Kruidentuin buitenplaats Rozendaal

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *