Villa Augustus

Villa Augustus

De gouden eeuw is een periode in de Nederlandse geschiedenis, ontstaan in de zeventiende eeuw. Nederland maakte toen een bloeiperiode door op het gebied van handel, wetenschap en de kunsten. Veel buitenplaatsen zijn in deze tijd ontstaan. Kooplieden hadden immers nu geld te besteden om naast hun stadswoning ook een weekendverblijf te laten bouwen. Door de week leefden ze in een drukke en stinkende stad en in de weekenden genoten ze van de rust en het groen. Soms werd de tweede woning ook wel gefinancierd door nieuwe landbouwgebieden uit te geven, zoals gebeurd is bij de drooglegging van de ‘Beemster’. Denk maar aan de landhuizen langs ‘de Vecht’ en langs de ‘Amstel’.

Bij een weekendverblijf hoort ook een tuin. In deze tijd (1600-1750) wil de mens heersen. De natuur wordt aan banden gelegd. Er is orde nodig en dit wordt geuit in geometrische vormen. De tuin is al groot, maar moet door lanen en zichtassen naar het omliggende landschap groter lijken. Een bekend voorbeeld is Paleis het Loo in Apeldoorn.

Buitenplaats Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn

Een omkeer volgt rond 1750, de mens wil weer geroerd worden. Er volgt een afkeer tegen de ‘formalistische aanfluiting van prinselijke tuinen’ die willen imponeren ofwel ‘het oog betoveren’ (bron: Saudan 1987). Het is tijd voor de ‘echte natuur’. De Nederlanders drijven mee op de stroom van de Romantiek. Men zoekt naar natuurbeelden en gaat dit vormgeven in de tuin door middel van bomenclusters, een meanderende (slingerende) vijver, theekoepels en glooiingen in het terrein.

‘Wie op een aangename manier verwarrend en verrassend bezig is en variatie combineert met het verstoppen van terreingrenzen, bereikt al zijn doelen’ (Moore 1989).

Landgoed Mattemburgh

Landgoed Mattemburgh

Rond 1870 is er een nieuwe groep gegoede burgerij door de industriële revolutie, stijgende welvaart en de snel toenemende trein- en tramverbindingen. Ze willen een nieuw soort villapark. Eentje die in goede verbinding staat met de stad en met ruim opgezet groen en ruime kavels. De eenheid tussen huis en tuin wordt weer benadrukt door dicht bij het huis gebruik te maken van beslotenheid en geometrische structuren. Verder weg in de tuin gaat het over op de landschapsstijl.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *