Slot Loevestein
Een klein stukje Holland omgeven door Gelders gebied.

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Op een strategische plaats waar Munnikenland en Altena te beheersen is, wat uitzicht bood over de Maas, Waal en Merwede en de steden Woudrichem en Gorichem werd in 1361 een blokhuis gebouwd door ridder Dirc Loef. Door het land in eigendom te hebben werd Dirc minder afhankelijk van de Hollandse graaf. Ook stelde de ridder riviertol in voor het gebruik van de 3 rivieren.

‘Waar Maas en Waal te zamen spoelt

En Gorkum rijst van ver
Daar heft zich op den linker zoom
En spiegelt in de breeden stroom
Een slot van eeuwen her ‘

Hendrik Tollens

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Slot Loevestein dankt zijn naam waarschijnlijk aan de samenvoeging van Loef en Stein. Stein betekend ‘stenen huis’ en Loevestein zou dat betekenen ‘Loef’s stenen huis’. Van een simpele toren wordt het al snel -binnen 10 jaar- uitgebouwd tot een heus kasteel.

In de Middeleeuwen is Bruijsten van Herwijnen de kastelein van Loevestein. De kastelein ging geregeld op rooftocht door Gelderland. Naast kastelein vervulde hij ook de functie van rekenmeester van Zeeland. In deze functie is hij schuldig bevonden aan het achterover drukken van geld. Hij had zijn ambt misbruikt voor zelfverrijking. Zijn straf wist hij te ontkomen door te ontsnappen en te verschuilen in Slot Loevestein. Dit laat de Hollandse Graaf niet gebeuren en stuurt een leger naar het slot. Na een beleg van 2 weken vallen er gaten in de muur, een toren stort in en een deel van de ringmuur valt naar beneden. De verdedigers kunnen geen kant op en geven zich over. Bruijsten is nergens te bekennen en is Gelderland in gevlucht.

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog -1568- raakt slot Loevestein betrokken bij deze vrijheidsstrijd. De Spanjaarden zien het nut van de strategische ligging en legeren er troepen. Op 7 december 1570 weet een klein groepje watergeuzen, onder leiding van Herman de Ruijter, het slot in te nemen. De watergeuzen zijn verkleed als monniken en vragen aan de poort van slot Loevestein onderdak voor de nacht. De kastelein -Arnt de Jeude, heer van Hardinxvelt in naam van de koning van Spanje- heeft geen argwaan en ontvangt het gezelschap gastvrij. Onder de pijen worden de wapens tevoorschijn getoverd. Het kost het leven van de kastelein en het mannelijk personeel. De magistraten Woudrichem en Gorinchem krijgen door dat er iets mis is en slaan alarm. Van de Spaanse troepen worden er soldaten naar het slot gestuurd en na een heftig gevecht van man
tot man nemen de Spanjaarden het slot weer in. Herman de Ruijter overleeft de strijd niet. Op de Grote Markt van Den Bosch wordt zijn hoofd tentoongesteld en zijn lichaam hangt wekenlang op Loevestein. Dit om andere opstandelingen af te schrikken. De watergeuzen die de strijd hebben
overleefd wacht de galg of het rad.

Slot Loevestein

Slot Loevestein

De geuzen geven zich niet gewonnen en nemen in 1572 definitief Loevestein in. Loevestein is weer in Staatse handen. Slot Loevestein wordt onder regie van Willem van Oranje versterkt. Rondom het kasteel worden vestingwallen aangelegd en daaromheen een gracht gegraven. Binnen de vestingwallen wonen de soldaten. Alleen het kasteel staat er kaal en leeg bij. Het blijkt geschikt als gevangenis. De bekendste gevangen is Hugo de Groot. Hugo de Groot heeft Loevestein beroemd gemaakt door zijn spectaculaire ontsnapping in een boekenkist.

Hugo de Groot leest namelijk heel, heel veel boeken. De vele boeken worden gebracht in een grote kist. De kisten worden bij elke levering wel gecontroleerd door de bewakers maar na verloop van tijd worden ze er laks in en worden de kisten op den duur nauwelijks bekeken. Op 22 maart 1621 vlucht Hugo de Groot in een boekenkist uit Loevestein.

Het moderniseren van slot Loevestein begon vanaf 1575. Op initiatief van Willem van Oranje wordt een vijfhoekige omwalling met 3 bastions, een half bastion en een rondeel aangelegd. Het middeleeuwse rondeel word in 1651 nog vervangen door een nieuw bastion. Sindsdien is de vorm
van de vesting nauwelijks veranderd. Slot Loevestein is tijdens de Nederlandse opstand een van de steunpunten in het oostelijk grensgebied van Holland. De Franse troepen van Lodewijk de XIV vallen in 1672 het land binnen. Er wordt snel een verdedigingslinie tot stand gebracht. De linie wordt uitgebouwd en zo ontstaat er een permanente verdediging: de Hollandse Waterlinie (van de Zuiderzee tot de Biesbosch). Vanaf 1815
wordt er de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebouwd en dient de Oude Hollandse Waterlinie als reservelinie.

Huis in Woudrichem

Huis in Woudrichem

Een gebied wat zelfs met druilerig weer leuk te bewandelen is. Een mooie en groene omgeving waar wilde runderen en paarden los lopen. Wat met de veerpond uit te breiden is met een bezoek aan Woudrichem. Een aanrader dus.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *