Katholieke begraafplaats Sint-Barbara
Beschermheilige van de stervenden en beschermster tegen een onvoorziene dood

Begraafplaats Sint Barbara

Begraafplaats Sint Barbara

Vanaf de Reformatie (omstreeks 1575) werd er in de stad Utrecht lange tijd geen nieuwe rooms katholieke begraafplaats meer geopend. Dit bracht verandering na 1796 toen er een einde kwam aan de overheersende positie van de protestantse kerk in Nederland en kregen de katholieken weer ruimte voor een eigen begraafplaats.
In 1818 kreeg de pastoor van de parochie Buiten Wittevrouwen toestemming van de gemeente voor de aanleg van een kerkhof voor zijn parochianen. Het werd na verloop van tijd een begraafplaats voor alle Utrechtse parochies. Hierdoor ontstond rond de jaren zestig van de negentiende eeuw ruimtegebrek en werd de noodzaak groter om een andere locatie voor het Utrechtse katholieke kerkhof te vinden. De nieuwe begraafplaats kwam aan de Biltstraat en de inwijding vond plaats op 30 april 1875. Het kerkhof kreeg de naam ‘Sint Barbara’.

Kerk Sint Barbara

Kerk Sint Barbara

“De beschermheilige van de stervenden en beschermster tegen een onvoorziene dood”

Ten tijde van de inwijding in 1875 stonden er drie neogotische gebouwen op de begraafplaats, een directeurswoning, lijkenhuis en een wachtkamer.
Rond 1950 ontstond er weer ruimtegebrek en kwamen er plannen voor een tweede begraafplaats. Er is echter besloten om over te
gaan tot herindeling van de bestaande ruimte. Dit liet echter op zich wachten. De eerste helft van de jaren vijftig vormde voor het kerkhof een bestuurlijk en financieel dieptepunt. De directeur werd ontslagen en veroordeeld wegens fraude. Er ontstond verwaarlozing en rond 1960 begonnen gebouwen allerlei gebreken te vertonen. Een groot vernieuwings- en herstelprogramma werd in de jaren negentig ter hand genomen.

Oorlogsmonument Nederlands-Indië

Oorlogsmonument Nederlands-Indië

De begraafplaats heeft naast algemene graven, familiegraven, een kinderhof een aantal opvallende plekken. Bij de ingang bevinden zich graven van Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Er is ook een monument voor de Utrechtse mannen die zijn omgekomen in Nederlands-Indië tussen 1945-1962.
Onder het kapel, in een grafkelder zijn drie Utrechtse aartsbisschoppen bijgezet en hebben 21 Zusters van de Liefde uit Tilburg hier hun rustplaats gevonden. Nog eens 35 zusters van dezelfde congregatie liggen achter de kapel begraven. Rond het kapel liggen 4 aartsbisschoppen, meer dan 40
pastoors en ook enkele tientallen leken die in het aartbisdom Utrecht of landelijk op kerkelijk gebied een rol hebben gespeeld begraven.
Dichtbij het kapel liggen 80 Poolse mannen begraven, waarvan de meeste hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog tegen de Nazi’s. Aan de westzijde van de begraafplaats liggen enkele uitbundige zigeunergraven.

Begraafplaats Sint Barbara

Begraafplaats Sint Barbara

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *